Külügyek by Komód

Ez a blog eredetileg mindenféle érdekes külügyi témákkal foglalkozott, míg szerzőjét rá nem vitte a lélek arra, hogy a Távol-Keletre szakosodjon. Krédó: elemző szemlélet, pártatlanságra törekvés, humanizmus. Találd benne örömöd, Olvasóm!

Friss topikok

Ami a jövőt illeti

2008.09.15. 09:27 | Komód | 1 komment

Kedves Olvasóm!

Hosszú kihagyás után jelentkezem, és biztosíthatlak, az idő nem telt el hiába. Meg kell vallanom, hogy a korábbi írások (talán érezted is), inkább gyakorlásként szolgáltak, előkészületként az e hónappal induló sorozatra. E hónap végéig, ha minden szerencsésen alakul, indítok egy cikksorozatot a thaiföldi politikai eseményekkel kapcsolatban, egyúttal témát és vizsgálódási területet váltok: Kína és Délkelet-Ázsia áll majd a fókuszban.

Miért a radikális változás? A tág értelemben vett Európa jó kezdőterep volt, tanultunk róla eleget, miért fárasztottalak volna azzal, hogy a szívem Katháj felé húz? Másfelől úgy érzem, bár készülnek tanulmányok a távol-keleti politikával kapcsolatban, a nyugati embernek sok szempontból ismeretlen és titokzatos vidék az. Már-már annyiféle álláspont, ahány szakértő (szerencsére nincsenek túl sokan), ami tapasztalatom szerint annak tudható be, hogy jóval nehezebb információhoz jutni a témában. Mind a hírekben, mind a tanulmányokban maradnak rejtve kulcsmozzanatok, nem sikerül föloldani egyes ellentmondásokat. Ebben szeretnék kíváncsi Olvasóm segítségére lenni: megkísérlem kibogozni az épp zajló ázsiai események hátterét és mozgatórugóit, ennek alapján kommentálni a "nagyok" meglátásait.

Szerénynek hangzik? Nem akarok többet markolni, mint foghatok. Távol legyen, hogy lebecsüljem a szülőföldemet, de Európa minden csodája és sokszínűsége ellenére kevésbé összetett, és a széleskörű szabadságnak köszönhetően könnyebben megérthető, mint Ázsia. Elkoptatott, hogy a Távol-Keleten hagyományosan többre tartják a társadalmi stabilitást az egyéni jogoknál. A mienknél nagyobb befogadó- és asszimilálókészség hihetetlen kulturális tarkaságot eredményez. Vegyük ehhez még hozzá, hogy kevés nyugati ember beszél valamilyen ázsiai nyelven. Terra Incognita? El kell ismerjük. Meggyőződésem, hogy nem fogunk egyhamar beleunni!

A bejegyzés trackback címe:

https://komod.blog.hu/api/trackback/id/tr90663973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanák úr 2008.09.20. 00:42:02

Kíváncsian várom az új posztokat. :-)
süti beállítások módosítása